Sunday, December 21, 2014

Resipi Bergedil

Salah satu peberet saya adalah BERGEDIL....OOHHH...tak kira la sama ada ia di makan bersama soto atau bersama nasi berlauk pun boleh...biasa ia di jual di kedai pada harga RM 1 sekeping. kalau restoran mewah sikit harga kompem la mahal lagi kan.

Okey let me share my BERGEDIL resipi.

Bahan2:
  1. Kentang 10 biji di buang kulit dan di rebus
  2. Sedikit isi ayam di rebus hingga masak
  3. Bawang Goreng
  4. Daun Sup
  5. Lada Sulah
  6. Garam
  7. Telur

Cara2:

  1. Kentang yang di rebus harus di lenyekkan
  2. Lenyekkan kentang dan gaul bersama Isi Ayam+bawang goreng+daun sup+lada sulah+sedikit garam
  3. Kepal bahan campuran Bergedil mengikut size yang anda suka
  4. Pecahkan telur dalam mangkuk berasingan
  5. Panaskan kuali sehingga betol2 panas
  6. Celupkan kepalan bergedil dalam telur
  7. Terus goreng atas kuali.